Dr. Mahathir harap BRIM dapat dihentikan secara perlahan

Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan, Parti Pakatan Harapan berjanji akan mengurangkan sumbangan wang tunai yang diberikan berdasarkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) dan akan menyambung semula kepada subsidi terhadap cukai dan komoditi jika mereka memenangi pilihan raya umum akan datang.

Dr. Mahathir Mohamad menyatakan perkara tersebut dalam satu temu bual bahawa perubahan dalam BRIM akan mengambil masa yang lama untuk pulih dalam pemikiran rakyat. Oleh itu, proses itu akan dijalankan secara beransur-ansur sejak Najib telah mencuri dari seluruh negara dan kini negara ingin mendapatkan balik wang itu. Jika pemberian wang tiba-tiba berhenti, orang akan kecewa dan mereka akan merasa sukar untuk menyesuaikan diri. Untuk mengubah keadaan semasa agar orang ramai menumpukan terhadap rasuah,ia pastinya suatu cabaran.

Melalui temu bual itu, beliau menyatakan persepsi tentang keadaan ekonomi kontemporari dan bagaimana membangunkannya. Beliau membincangkan strategi Pakatan Harapan untuk menangani penurunan ringgit dan isu GST. Wang tunai akan dikembalikan kepada rakyat. Mereka akan melabur dengan mengetahui bahawa pelaburan mereka bermanfaat kepada negara. Beliau juga yakin bahawa apabila pelabur tempatan mengetahui bahawa mereka berada dalam kedudukan yang betul, mereka akan selesa untuk melabur. Terdapat juga idea-idea yang akan datang apabila Pakatan Harapan berkuasa. Beliau seterusnya menegaskan bahawa Najib tidak tahu bagaimanakah cara untuk memperbaiki keadaan ekonomi negara kerana setiap keputusan yang dibuat oleh Najib adalah tidak produktif.

Dr. Mahathir juga bercakap tentang BRIM. Beliau menjelaskan bahawa BRIM adalah satu bentuk lampiran dalam memberi sokongan kepada golongan miskin dan tidak mampu. Beliau berkata dalam program seperti ini, Najib membelanjakan terlalu banyak wang untuk rakyat sehingga tidak ada lagi wang untuk pembangunan negara. Beliau juga bercakap tentang kenaikan KDNK walaupun kegagalan Najib untuk membawa masuk wang itu. Beliau menyatakan bahawa Najib mendapat AS $ 140 bilion dari China untuk melabur dengan membeli tanah di Malaysia. Beliau bercakap mengenai strategi Najib yang agak serupa dengan menjual Malaysia kepada sesiapa sahaja untuk meningkatkan KDNK. Beliau kemudian menegaskan bahawa Najib harus telus dan mendedahkan perkadaran sokongan itu untuk mengetahui sama ada ekonomi sedang bertambah baik atau sebaliknya.

 

Beliau seterusnya membincangkan mengenai perbezaan antara FDI yang datang dari China. Beliau berkata Pelaburan Langsung Asing ialah dengan memperkenalkan kekayaan dan alat untuk menubuhkan industri produktif dan membiayai pengeluaran tempatan ke pasaran asing. Tetapi buat masa ini, FDI adalah melalui menjual tanah Malaysia dan akibat daripada itu rakyat Malaysia gagal memanfaatkan peluang pekerjaan sebaik sahaja tanah itu dijual. Mereka tidak dapat menduduki tanah yang dijual. Bentuk dinamik ini oleh Najib tidak boleh dianggap sebagai FDI, seperti yang dijelaskan Dr Mahathir secara meluas. Beliau berkata bahawa membeli tanah bukan FDI. Walaupun Malaysia menjadi lebih kaya dengan menjual tanah, rakyat Malaysia tetap tidak akan mendapat faedah daripadanya.

 

Akhir sekali, beliau juga menjelaskan mengapa perkara mengenai isu pertukaran asing Bank Negara. Beliau berkata bahawa kerajaan menggunakan penguatkuasa polis untuk menghentikannya daripada memberikan peluang untuk menjawab semua soalan ini. Beliau juga menjelaskan bahawa 1MDB berbeza dengan Bank Negara sejak bank itu ditugaskan untuk menguruskan rizab negara, bank itu berpendapat bahawa wang yang dilaburkan dalam bon berkurangan. Inilah sebabnya mengapa mereka juga mahu mendapatkan dagangan. Seperti yang dinyatakan oleh Dr Mahathir, ada masalah keuntungan dan kerugian dalam perdagangan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *