Kebaikan dan Keburukan BRIM

Satu bentuk bantuan tunai yang akan diperuntukkan oleh kerajaan demi memuaskan keperluan isi rumah telah diperkenalkan beberapa tahun yang lepas. Seakan-akan pada tahun 2018, BRIM masih akan diteruskan.

Tidak asing dengan program BRIM ini, pendapat rakyat telah dibahagikan kepada dua kategori. Ada yang menyokong sepenuhnya dan sesetengah orang menentangnya BRIM dengan kuat. Kebimbangan utama yang perlu ditangani ialah BR1M betul-betul dapat memberi manfaat kepada rakyat atau tidak. Untuk memahami sepenuhnya kesan bantuan rakyat 1malaysia ini, adalah penting kita ketahui bahawa matlamat asal BR1M ialah untuk mengagihkan kekayaan dan membantu mereka yang berada di garis kemiskinan.

Objektif asal BRIM

Rakyat Malaysia sering menghadapi dilema mengenali Objektif asal BRIM. Terdapat orang yang mengatakan bahawa apa-apa bentuk bantuan dari kerajaan menggalakkan pergantungan dan kelesuan dalam jangka masa panjang. Kemudian ada orang pula yang berfikir bahawa harus ada usaha insentif yang seimbang. Ada pula yang menegaskan bahawa penyokong harus lebih komprehensif. Jika seseorang berpendapat bahawa bantuan daripada kerajaan adalah berguna untuk mencapai kesaksamaan, maka ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa dia tidak bersetuju dengan dasar BR1M.

Peruntukan wang lain

Kerajaan dikatakan mempunyai matlamat yang tersendiri untuk mencapai kesamaan tetapi cabarannya sumber untuk matlamat ini selalunya terhad. Inilah sebabnya kenapa kerajaan mesti berfikir dengan jelas dalam menentukan objektif mana yang perlu diberi keutamaan terlebih dahulu. Contohnya mereka boleh menghasilkan banyak skim peruntukan wang tetapi skim seperti itu, apabila membincangkan mana yang lebih baik, hanya bergantung pada pandangan peribadi. Ini untuk mengatakan bahawa untuk sesetengah orang, BR1M adalah satu bentuk yang baik untuk memperuntukkan wang dan ada orang yang berpendapat bahawa mungkin kerajaan boleh tampil dengan beberapa alternatif.

Pilihan lain selain BRIM?

Adakah terdapat pilihan lain yang lebih baik selain memberi sahaja bantuan secara tunai? Perkataan “lebih baik” perlu diperiksa dengan jelas. Ia boleh diukur dari segi kecekapan.

Satu lagi sudut akan menjadi utiliti kepada penerima. Sebaliknya, wang tunai boleh dianggap sebagai kaedah bantuan yang paling fleksibel dan berdaya tahan. Kerajaan boleh memilih kaedah lain yang lebih berfaedah tetapi sudah tentunya, daya tahan tersebut juga boleh menyebabkan lebih banyak masalah di kalangan pengkritik.

Tambahan pula, BRIM mampu memberi kesan positif kepada ekonomi negara kita. Pengagihan tunai mempunyai kesan positif berjangka panjang atau tidak amatlah bergantung kepada penerima-penerima BRIM sendiri.

Politik dan BR1M

BR1M disifatkan sebagai suatu strategi demokratik oleh kerajaan. Ia dikatakan telah menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk apabila program ini diperkenalkan di bawah satu parti politik. Seperti biasa, pengkritik akan selalu mempersoalkan sebab di sebalik dasar ini. Tetapi sebagai warganegara yang waras, adalah penting untuk mengetahui bahawa BRIM tidak semestinya menghalang pemilihan pemimpin atau parti politik. Kita boleh sentiasa menilai terhadap kebaikan dasar itu sendiri dan bukannya orang atau parti politik yang melaksanakannya.

BRIM tidak begitu dahsyat seperti tanggapan sesetengah rakyat Malaysia. Tetapi tidak dapat dinafikan bahawa wang yang diberikan oleh kerajaan adalah tidak berapa cukup. Bagaimanapun bagi pendapat saya, dasar ini akan membawa kepada kebaikan ekonomi kepada mereka yang benar-benar memerlukannya. Harap-harap kita dapat melihat lebih ramai lagi isi keluarga lebih menghargai BRIM pada tahun 2018.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *