Kerajaan mengusahakan rebat kereta Proton untuk penerim BRIM

Kerajaan berada di ambang mewujudkan satu mekanisme yang membolehkan penerima BRIM membeli kereta Proton menggunakan wang BR1M sebagai ansuran pertama. Ini adalah perkembangan yang mengalu-alukan kerana ia akan membantu penerima BRIM meningkatkan pendapatan tambahan untuk keluarga mereka dengan memandu Uber.

Dr Mohd Irwan, setiausaha agung perbendaharaan, berkata pengaturan baru ini dapat membantu penerima BR1M mendapatkan kereta mereka melalui Proton Holdings Bhd dan mendapatkan rebat yang berjumlah hampir RM 4,000. Beliau menjelaskan bahawa rundingan telah dibuat dengan Uber, Bank Simpanan Nasional, dan Proton untuk membantu penerima meningkatkan taraf hidup mereka dengan membeli kereta Uber mereka pada kos yang sangat minimum. Dengan usaha ini, mereka boleh mendapat purata RM5, 000 setiap bulan. Mengambil kira jumlah wang yang akan diperolehi sebagai pemandu Uber sambilan, bayaran untuk kereta tidak akan menyebabkan beban yang banyak kepada penerima.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Datuk Ahmad Kenali, dalam ucapan baru-baru ini, menegaskan syarikat itu mempunyai perjanjian dengan Uber, yang sejajar dengan inisiatif tambahan pendapatan Kerajaan Persekutuan yang diumumkan awal tahun ini.

Dalam bajet 2017 yang lepas, kerajaan Malaysia bersetuju bahawa segmen B40 penduduk yang ingin mendapatkan pendapatan tambahan sebagai pemandu Uber harus diberi RM4, 000 rebat untuk menuntut kereta Iriz mereka sendiri. Keputusan oleh kerajaan hanya bertepatan dengan rancangan Proton untuk bekerjasama dengan Uber. Dan pada dasarnya, kerajaan tidak mempunyai apa-apa pun dalam penaja program ini. Semua rebat yang diberikan kepada pemohon yang layak dibayar sepenuh oleh Proton. Rebat ini berfungsi sebagai sokongan untuk membantu segmen B40 mendapatkan pendapatan tambahan untuk menyokong kehidupan harian mereka.

Selain itu, Perdana Menteri Datuk Raka turut mengulangi bahawa penerima BR1M boleh menggunakan rebat untuk membuat ansuran pertama mereka untuk pembelian kereta Iriz dan mulai memandu Uber. Perjanjian ini dengan pembuat kereta adalah selaras dengan kehendak kerajaan untuk mengimbangi jurang antara penghasilan berpendapatan tinggi dengan golongan berpendapatan rendah di negara ini. Sebelum perjanjian itu dilanda, Universiti Kebangsaan Malaysia melakukan penyelidikan. Hasil kajian tersebut menunjukkan bahawa kira-kira 80% penerima B1RM bersetuju untuk meneruskan bantuan tersebut.

Sementara itu, Uber telah menggalakkan orang ramai untuk membeli kereta mereka melalui program ini. Menurut Mohd Irwan, ia merupakan satu perkembangan yang baik di negara ini kerana orang yang mengambil kesempatan melalui tawaran ini dapat meningkatkan taraf hidup mereka, pada masa yang sama memberikan kesan positif kepada ekonomi negara. Kerajaan juga telah memutuskan untuk meneruskan inisiatif-inisiatif seperti ini untuk merapatkan lagi jurang yang semakin meningkat antara golongan kaya dan miskin.

Mohd Irwan menyatakan bahawa kerajaan sedang menjalankan pelbagai penyelidikan dan menerima cadangan yang berbeza mengenai cara terbaik untuk meningkatkan taraf hidup kumpulan B40. BRIM diperkenalkan hanya untuk tujuan ini, dan kerajaan tidak akan sia-siakan usaha untuk memastikan program ini berterusan. BRIM berfungsi sebagai bantuan tambahan untuk meningkatkan taraf hidup kumpulan-kumpulan ini.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *