Bukti rakyat Malaysia menyokong BRIM

Satu tinjauan BRIM diadakan dalam kalangan rakyat untuk mengetahui apa yang dimahukan orang ramai.

KAJIDATA Research menjalankan kajian tersebut dan keputusannya menunjukkan bahawa daripada 1,031 rakyat Malaysia yang ditinjau, sekitar 50.8% menegaskan bahawa mereka adalah penerima BR1M yang bertuah. Antara 30% telah memperolehi BRIM sebanyak lima kali, 15.3% dibayar 4 kali, 20% mendapat 3 kali, 20.2% 2 kali, dan 14.5% pernah menerima sekali.

Maka, tidak hairanlah ramai yang menyokong dan mengalu-alukan BRIM. Daripada 1,031 penerima BRIM yang mengambil kaji selidik, 68.7% mempunyai sokongan penuh kepada kerajaan untuk meneruskan bantuan BRIM 2018. Mereka memberi pendapat bahawa wang bantuan tersebut telah memudahkan pembelanjaan dalam meneruskan kehidupan sekarang.

51% daripada mereka yang mengambil kaji selidik membuktikan bahawa program itu berjaya mencapai matlamatnya. Namun, terdapat 34% yang percaya BR1M ini gagal melaksanakan tujuannya.

17% rakyat Malaysia bersetuju bahawa program ini dianggap sebagai jenis rasuah dan selebihnya membantah. 62% menyatakan bahawa pengagihan tunai perlu dikekalkan manakala 20% mahukan subsidi atau kad diskaun. 13.8% memilih kerajaan harus memberi kepentingan kepada keperluan asas.

Penasihat KAJIDATA, Profesor Dato ‘Sri. Syed Arabi Idid membuat kesimpulan bahawa orang ramai gembira dan positif kepada program BRIM. Sebabnya BRIM sememangnya boleh menyokong kenaikan kos sara hidup.

Tidak lama lagi BRIM 2018 akan dibuka pemohonannya pada hujung bulan 2017.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *