Kajian menunjukkan orang ramai mahukan BRIM pada tahun 2018

Inisiatif Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) baru-baru ini telah dikecam hebat oleh pembangkang. Adakah BRIM 2018 masih akan diteruskan apabila ia dikritik sebagai rasuah untuk mendapatkan undi? Belakangan ini suatu kaji selidik dikeluarkan sebuah syarikat penyelidikan, Kajidata Research Sdn Bhd, mendedahkan sebenarnya BR1M adalah positif bagi kebanyakan orang. Kajian ini dijalankan di bawah pengawasan Dr Syed Arabi Ibid, bekas ketua Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Kajian ini dijalankan melalui temuduga melalui telefon berkomputer. Kajian ini melibatkan lebih seribu responden berasal dari 222 kawasan. Responden terdiri daripada golongan yang berbeza dari segi umur, pendapatan, latar belakang pendidikan, kaum dan jantina. Responden termasuk penerima dan bukan penerima BR1M.

Kajian mendapati bahawa 68.7% responden mempunyai pandangan positif mengenai program BR1M. Apabila ditanya sama ada mereka menganggap program itu sebagai bentuk rasuah, 63.9% daripada responden tidak menjawab. Tidak menghairankan bahawa sebanyak 71.1% responden menyukai penerusan BR1M 2018 yang akan datang.

Inflasi dan kenaikan kos sara hidup telah menyebabkan kesukaran mengharungi kehidupan dengan pendapatan yang tidak berubah. 65.1% daripada responden mendakwa bahawa BR1M adalah penting dalam mengurangkan beban kewangan mereka, sementara 25.6% menjawab BR1M tidak membantu. Bantuan kewangan BR1M menambah sehingga RM 1200 pada tahun 2017. Walau bagaimanapun, persepsi program ini tidak sempurna, ia ditolak oleh 33.8% responden yang merasakan bahawa program itu tidak cukup untuk mencapai matlamatnya.

Melalui tinjauan ini kami dapat mengetahui sebanyak 31.8% daripada mereka yang menerima BRIM berkata bahawa mereka membelanjakan wang itu untuk memenuhi keperluan asas. Ada yang mengatakan bahawa mereka menghabiskan wang membayar sewa rumah, ada yang membelanjakannya untuk perbelanjaan pendidikan anak-anak mereka. Kira-kira 85.3% daripada responden menghabiskan semua wang dalam tempoh sebulan.

Kajian ini penting sebab membolehkan kerajaan mewujudkan pangkalan data yang komprehensif dan mendapat maklum malas dalam kalangan golongan miskin. Justeru itu, Jabatan Hasil Dalam Negeri (LHDN) dapat menjejaki pertumbuhan pendapatan rakyat dan memberikan data yang lebih baik untuk membuat keputusan yang lebih baik dalam mewujudkan sebarang bantuan pada masa depan. Mereka yang merasakan BR1M tidak mencukupi boleh merujuk kepada agensi seperti Lembaga Zakat.

Pada pendapat anda wajarkah BR1M 2018 diteruskan lagi? Respon di sosial media menunjukkan bantuan ini penting kepada mereka yang memerlukannya, ramai yang mula bertanya akan permohonan BRIM 2018 pada hujung tahun.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *