RM308 juta dihabiskan dalam project TV untuk penerima BRIM 2018

Kerajaan Malaysia memulakan projek yang bakal belanjakan RM308 juta dalam pembelian 2.2 juta MYTV decoders. Projek ini bertujuan mengedarkan TV kepada penerima BRIM 2018.

Perkhidmatan TV ini boleh menjadi sukar untuk dijaga apabila anda mempunyai perbelanjaan lain untuk ditanggung dengan gaji yang sedikit. Ramai yang tidak mempunyai pilihan lain selain mengorbankan kemewahan menonton TV.

Kementerian komunikasi dan multimedia berkata untuk melaksanakan projek MYTV BRIM ini, kerajaan telah memperuntukkan RM308 juta untuk menampung infrastruktur ini.

Perdana Menteri, Najib Razak berkata bahawa 4.2 juta decoders, bahkan mereka yang menerima BRIM. “Ia merupakan langkah yang baik untuk memula menghijrahkan dari TV analog ke TV digital, ia merupakan sesuatu yang menggembirakan kehidupan rakyat” – katanya.

Beliau juga berkata dengan memasuki zaman digital, dunia akan menjadi tempat yang lebih baik. Tambahan pula perkhidmatan TV BRIM ini adalah percuma dan tanpa caj bulanan. Hal ini telah membolehkan golongan berpendapatan rendah boleh terus berhubung tanpa perlu bimbang tentang bayaran bil tambahan untuk perbelanjaan mereka.

MYTV telah memperoleh hak untuk mengedarkan decoders. Mereka telah dipilih sebagai pengedar tunggal kerana mereka mempunyai beberapa laporan yang baik berdasarkan perkhidmatan yang mereka tawarkan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *